Balatonbogláron, a Szent Imre utcában van egy ház. Abban egy szentély, a helytörténeti dokumentumok, fényképek, tárgyak szentélye. A falon régi iratok, fotók, térképek, a könyvespolcokon feliratos dossziék, irattári rendben. Az asztalon számítógép, nyomtató, szkenner, s a napi kutatások tárgyai. A takaros udvaron egy gáborároni rézágyú, és több, a vendégeknek megnézni való, a házigazdának bőséges mesélésre alkalmat adó régiség.

Egy kitüntetett helyen tucatnyi kő újabb különlegességet sejtet: „Ezt az ezeréves határról, ezt a Hargitáról hoztam, ez pedig a Küküllő partjáról származik... Ez a tufadarab pedig a mi Várdombunkról való.” – mondta Iván, miközben végigsimította valamennyit.

Ez a könyv Horváth Ivánnak, Balatonboglár lelkes helytörténészének évtizedeken keresztül gyűjtött, emlékekkel is teli, balatonboglári történelmi kavicsai, kövei, sziklái. Jóízűen kézbe fogható, simogatható.

Kalász József - szerkesztő, felelős kiadó
Balatonboglári Városvédő Egyesület

 ... egy oldalpár a könyvből

Boglár partjainál - Meghívó a Boglári Hírek újságban

Az ritkán fordul elő, hogy egy-egy társaság együttlétekor ne terelődjön a beszélgetés valamely megbecsülést érdemlő eseményre, személyre, s ugyanekkor a „de jó lenne megörökíteni ezt!” vágy szándékká ne erősödne. Aztán a homokszemekként lepergő hétköznapok csendesen távolabb tolják a gyengülő akaratot, lassan fel is őrlik azt, s a megismételhetetlen bekövetkezésekor éli meg az ember az egyre nagyobbá halmozódó lelkiismeret furdalást az el nem készített fotó, az eseményről elmaradt tudósítás, a már soha le nem folytatható beszélgetés miatt. Az, aki megőriz dolgokat, fényképet készít, jegyzetet ír, mozgófilmen örökíti meg a környezetét, a lakóhelye történéseit, talán nem is gondolja, hogy egyszer annak egy későbbi generációban lesznek hálás örökösei, lesznek megbecsülő gyűjtői, megszállott kutatói. S lehet olyan kitartó utód is, aki gondosan simítja ki a régi papírokat, fotókat, utána kutat a dolgoknak, s el is helyezi azokat egymás mellé egy képes helytörténeti könyvben.

Boglár partjainál című könyv Horváth Ivánnak, Balatonboglár lelkes helytörténészének évtizedeken keresztül gyűjtött, emlékekkel is teli, balatonboglári történelmi kavicsai, kövei, sziklái. Jóízűen kézbe fogható, simogatható. Gyönyörű hely!

Meghívjuk a Kedves Olvasót a könyv ünnepélyes bemutatójára, melyet november 28-án (szombaton) délután 5 órakor a Lengyel - Magyar Barátság Házában tartunk.

Városvédő Egyesület