Balatonboglári Városvédő Egyesület
8630 Balatonboglár, Árpád u. 17
.

Adószám: 19195252-111---14
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (rövidítve: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
web: bve.8630.hu

Beszámoló az 2018. évi tevékenységünkről

Január hónapban a Boglár-Kislaki Irodalmi Klub tagjai, barátai kézzel leírt Arany János: Toldi című költeményének az eredeti s annak 2 másolatának bőrkötésében közreműködött, s A4 méretű, 40 ff példány nyomdai másolatot szerkesztett, elkészíttetett. Ezek komoly, országos rangú elismerést szereztek, melyről a Boglári Hírek 2018. márciusi száma 12. oldalán Kislakról a köztársasági elnök asztalára címmel írás jelent meg.

Majd egy évig tartó gyűjtő munka, személyes beszélgetések eredményeként összejött elégséges anyag az Édes Boglár sorozatunk első kötetéhez, ami a Résre nyitott ajtók címet kapta. A nyomdai eredeti elkészítése után a könyv a Micropress Nyomdában került színes nyomtatásra, kötésre B5 méretben. A könyvbemutatót április 19-én tartottuk a városi könyvtárban. Az eseményről szöveges, képes, videó felvételes tudósítást az egyesület bve.8630.hu honlapján tettük közzé.

2017-2018 telén foglalkoztunk a Balatoni Hajós Kultúráért Egyesülettel közösen kiadott A Balaton bélyeg - A Balaton csavargőzös különleges bélyege című könyv közös szerkesztésével, nyomdai eredeti elkészítésével. A könyv bemutatója a Csavargőzös április végi szezonnyitó ünnepségén került bemutatásra, melyről szöveges, képes, videó filmes összeállítás látható az egyesület honlapján.

Partner szervezetünk a Helyiérték Egyesület megalakulásának 20. évfordulójára szerveztünk anyaggyűjtést. Eredeti tervünk szerint 20 év 20 oldal címmel szerepelt volna az egyesület a következő kötetünkben, de az anyag nagysága tartalma szerint önálló Édes Boglár kötetet készítettünk Egy nagy taps címmel. A könyvről szintén a honlapunkon nyújtunk bővebb információt.

2018 nyarától folytatjuk mind az Édes Boglár, de leginkább a Kislak Kincsei tervezett kötetünk gyűjtő munkáit, amivel várhatóan február végével fogunk elkészülni. Elkészült már több beszélgetés videó felvétele, folyamatos annak szövegesítése. A vártnál több szervezést, ráfordított időt igényel a gyűjtő munka. Összegyűltek archív fényképek, azok digitalizálása megtörtént. Az anyaggyűjtés folyamatos.

Az ősz folyamán – egy éve elhunyt egyesületi tagunk emlékfájánál – elterveztük, hogy Vásárhelyi Tibor emlékére – családja egyetértésével - egy estet szervezünk, s verseiből, írásaiból egy emlékkönyvet szerkesztünk az alkalomra. A tél folyamán a könyv anyagát összeválogattuk, a városi könyvtárban fellelt anyagokból írásait rendszerezve beszerkesztettük az Át a gyöngyöző időn című könyv elkészült, melyet Pór Kata illusztrációi hangulatosítanak. Az est január 22-én kerül megrendezésre (a Fischl-ház felújítási munkái miatt tevődött át 2018 végéről januárra).

Részt vettünk december 8-án a Balatonboglári Kulturális Kerekasztal megalakulásán, mint alapító tagok egyike.

Balatonboglár, 2018. december 31.

Kalász József - elnök

Pénzügyi beszámoló (tételes könyvelés nélkül)

2018. január 1-i banki nyitó egyenleg (az egyesületnek csak rövid idejű pénztára, van 0 Ft):

604 eFt

Támogatások/adományok 03 hó:

67 eFf

Támogatások/adományok 05 hó:

50 eFt

Támogatás 06 hó:

240 eFt

SZJA 1% 09 hó:

52 eFt

Támogatások/adományok 11 hó

60 eFt

Támogatások/adományok 12 hó

45 eFt

Támogatás Önkormányzat

250 eFt

bevételek összesen:

764 eFt

Arany János: Toldi nyomdaköltség:

39 eFt

A Balaton bélyeg könyv nyomdaköltség:

150 eFt

Résre nyitott ajtók könyv nyomdaköltség:

454 eFt

Egy nagy taps könyv nyomdaköltség:

216 eFt

Külső winchester vásárlás:

18 eFt

Posta, bank költség kb:

35 eFt

Egyéb ktg (meghívók, pogácsa) kb:

10 eFt

kiadások összesen:

922 eFt

pénzeszközök 2018. december 31-én, OTP szla.

446 eFt