Balatonboglári Városvédő Egyesület
Balatonboglár, Árpád u. 17. -  asz: 19195252-1-14

Az Balatonboglári Városvédő Egyesület 1991. augusztus 1-jén (Boglárka napján) alakult. A tevékenységét legfőképp a várost szerető erők összefogása, a történelmi építészeti, természeti és néprajzi értékeinek megóvása, új értékek teremtése érdekében fejti ki. Az egyesület törekszik a lakosság településszeretetre nevelésére, a város védelmére, szépítésére irányuló aktivitás növelésére, a lakosság társadalmi közérzetének javítására, a városhoz való kötődés erősítésére. A legfőbb tevékenysége a város szellemi örökségének ápolására, amiben jelentős, és következetes munkát végzett, s folyamatosan ebben az értékőrző tevékenységben készít maradandót. Az egyesület a helyi kulturális életben kiemelkedő egyéniségek munkáiból több kötetet is megjelentetett. Ilyenek: „Geosits Gyula: Az élet rokona” - 1993 - ISBN 963 04 3528 4. Boglári Múzsa – 1995 - ISBN 963045923. „Pados József: Tavalyi levél” - 2007 - ISSN 1219-7122. „Geosits Gyula: Fecskelelkem” - 1999. Bagó Bertalan festőművész munkáiból naptár 1992 és 2002 években. „Helytörténeti multimédia CD” – 2000. „Boglári Szép Szó” kulturális, társadalmi újság 1991-2000 években időszakosan. Horváth Iván: „Boglár Partjainál” – képes helytörténeti könyv, 2015. Balatonboglári diákszínjátszásról a „Folytassátok, ha majd nem leszek!” 2016, ISBN 978-963-12-5023-7, Szeri Gabriella írta Harangozó Józsefné tanítónő visszaemlékezéseiből a „Gyöngyök a homokban” 2016 - ISBN 978-963-12-7287-1. Gránit emléktáblák Deák, Kossuth, Széchenyi emlékére. Munkáinkat önkéntes munkákkal, saját forrásból, magánemberi kisebb adományokból, az SZJA 1%-ból, tagdíjakból, s esetenként a helyi önkormányzat kulturális

Az egyesület számtalan estet is szervezett, részben egykor nagyformátumú városi polgárok emlékezetére Mészáros Győző est, Bagó Bertalan est, Salamon János est, Boglári Múzsa est, Bonus Bonorum est. Ugyanígy a köteteket bemutató ünnepi estek. Mind a kötetek, mind az estek szervezését kutatások, ismeretgyűjtések előzték meg néhol több évnyi munka is.

Az egyesületünknek minden rendezvénye iránt – melyeket nagyrész a karácsonyi ünnepkör időpontjai alatt tartunk meg – Balatonboglár lakossága a legnagyobb érdeklődést mutatja, rendezvényeink teltházasak, sokáig a közbeszéd témái. Úgy érezzük, hogy ezekkel a rendezvényekkel, az általunk kiadott könyvekkel egy folyamatos folytatás váró, helytörténeti, kulturális igényt teremtettünk meg, melyek hozzátesznek a város lakóinak a városról szóló ismereteihez, s a közösség felé mutatott értékrendben is komoly jelei vannak az egészséges lokálpatrióta magatartásnak. Kiadványainkat kísérő pozitív visszajelzések alapján komoly igény született – a város múltjával foglalkozó, utánnyomást is megélt, képes várostörténeti könyvünk is ékesen bizonyítja – a város jelenét, a városi embereket bemutató igényes kiadvány elkészítésére (Édes Boglár címmel), melyhez – terveink szerint – közel száz elbeszélgetést, interjút, fotót, filmet fogunk elkészíteni. Az eredménye mind helyi értékmegőrzés, kordokumentum, mind idegenforgalmi kiadvány számára tartalmas és szerkesztett adatbázis elkészítése, kiteljesedésében – anyagi lehetőségek függvényében – egy igényes kiadvány sorozat elkészítése a város mai életéről.

A fenti szavakkal zárt 2016-os év folytatásaként.

2017-ben a saját erő mellé sikeres pályázaton az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő szervezettől 400 ezer forint támogatást nyertünk az Édes Boglár könyv nyomdaköltséghez. A könyv első kötete elkészült Résre nyitott ajtók címmel. Mindehhez alapos gyűjtő munkát kellett, végezni végtelen tapintattal, mintahogyan a kötet címe is utal rá, nagyon sok a „zárt” ajtó. A gyűjtő munkát több szinten végezte az egyesület. Egy lista készült azokról az emberekről, családokról, szervezetekről, akiket fontosnak tartottunk mind a város közösségi, kulturális életében valamint életútjuk során jelentős befolyással bírtak, köztiszteletet vívtak ki, s akikhez valamilyen ismeretségi szál is vezetett. A helyi újságban az erre vonatkozó felhívás szinte az érdeklődés teljes hiányát hozta, pedig a közvetlen találkozások alkalmával csak pozitív fogadtatással találkoztunk, s bíztatással. Váltani kellett a személyes megszólításokra, amelyeket akár az utcán, akár a boltokban, városi rendezvényeken, ahol a szerény elhárítással együtt som esetben pozitív folytatás lett az eredmény. Legtöbbszöri reagálás „nem vagyok és elég érdekes” volt, pedig pontosan azt a célt tűztük ki magunk elé: megörökíteni a lakóhelyünk hétköznapi hőseit. Aztán csak-csak pozitív befogadó híre ment az Édes Boglár készülésének. Telefonos egyeztetések, valamint segítők közvetítéseivel jöttek létre a találkozások, de olyan is született, amikor maguk a beszélgető partnerek ajánlottak másokat. Személyes találkozásokon hangfelvételek, filmfelvételek készültek legtöbb alkalommal, amit egy későbbi városi archívum is nagyra fog értékelni. Volt, hogy a könyvben szereplő maga szolgált írásos anyaggal, de leggyakrabban a beszélgetések felvételeinek legépelése, annak mondattani szerkesztését követően egy második találkozó során egyeztetéssel a szöveg és a képi anyag közös munkával vált szerkesztésre késszé. Olyan anyaggal is rendelkezünk már, ami az Édes Boglár következő, Helyi értékek című könyvébe fog bekerülni. Voltak, akik szervezésben segítettek, mások a beszélgetések rögzítésében, gépelésben, fotók készítésében, digitalizálásban, szöveg-gondozásban, korrektúrázásban, szöveg írásban, valamint a nyomdai előkészítésben járultak hozzá a könyvhöz. A nyomdai számla mellett más kiadás nem kísérte a munkát, így a szervezésre 30 munkaóra, a beszélgetésekre 50 óra, a gépelésre színt úgy 50 óra, az egyeztetésekre, nyomdai előkészítésre legalább 200 társadalmi munkaórára volt szükség. Nagy segítség volt az NMI-től kölcsönkapott HP lézernyomtató festék kazettástól, hozzávaló papírral.

A projekt költsége: 453.459 Ft nyomda számla (melyben a Micropress Nyomda 5%-os kedvezményt adott a logója feltüntetése mellett), valamint a Paradoxon Kft-tól kedvezményesen vásárol, felújított DELL Latitude laptop 52.000 Ft.

A könyv készítése során az emberek megnyílása, véleményeik arra bíztatnak, hogy folytatások fognak készülni.

  1. folyamán a Balatonboglári Városvédő Egyesület rendszeresen publikált a 8630.hu weboldalon városi és civil értékről. Rész vett a Balatoni Helytörténészek Találkozója balatonboglári megszervezésében, lebonyolításában. Tagjaink közül többen segítői, önkéntesei a Helyiérték Egyesület kiemelt balatonboglári rendezvényeinek, mint a Méta Fesztivál, mint a Légrádi Antal Tehetségkutató Rockfesztivál, mind a Bor és a Jazz Fesztivál rendezvényeken.
    Egyesületünk adta ki saját erőből a Boglár-Kislaki Irodalmi kör tagjai és barátai által „idegen kézzel” leírt Arany János Toldijának másolatát 30 példányban, melyből mind a Köztársasági elnök, mind az Országgyűlés elnöke is részesült.

 Balatonboglár, 2018. március 26.

Kalász József - elnök

(A könyv - 2400 Ft - megvásárolható a Városi Könyvtárban, de postán is elküldhetjük.)

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.